Καιρός να μιλήσουμε τώρα και για τα φρούτα ...του καλοκαιριού!!!Σύκα!!!το απόλυτο φρούτο της αντιγήρανσης!
Αποξηραμένα σύκα, ένα υπερόπλο για την υγεία μας!!!...Βοηθούν στην γονιμότητα...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
Αν μας έλεγαν, έτσι γι’ αστείο, να αποδείξουμε τη συνέχεια του ελληνικού έθνους (γλώσσα και πολιτισμός) χρησιμοποιώντας ένα και μόνο φρούτο, τότε θα μπορούσαμε βέβαια να διαλέξουμε το ρόδι ή το σταφύλι, αλλά θα ήταν καλύτερα να προτιμήσουμε το σύκο, που βέβαια ο Όμηρος όχι μόνο το ξέρει, αλλά και βάζει το Λαέρτη να τάζει του μικρού Οδυσσέα σαράντα συκιές, περισσότερες από κάθε άλλο δέντρο. Δεν είναι μόνο οι λέξεις σύκον, συκέα, συκολογώ, συκοφάντης πανομοιότυπες στα αρχαία ελληνικά και στα νέα, είναι και οι εκφράσεις «σύκα βασίλεια = βασιλικά» και «τα σύκα σύκα, την σκάφην σκάφην» αλλά και οι «πονηροί» συμβολισμοί του: του μεν μέγα και παχύν, της δ’ ήδυν το σύκον! (Αριστοφάνης, Ειρήνη).
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη το σύκο είναι φάρμακο. Για το μέλι, αναφέρει ο ίδιος ότι η αίσθηση του είναι γλυκιά, αλλά η αφομοίωση του πικρή, παράγει χολή και μετατρέπει τους χυμούς στο αντίθετο από την αρχική τους γεύση. Αντίθετα, το σύκο δεν είναι γλυκό μόνο στη γεύση, αλλά και όταν αφομοιωθεί ακόμα καλύτερο. Είναι για τους ανθρώπους τόσο ωφέλιμο, ώστε ο Αριστοτέλης να το λέει αλεξιφάρμακο, που προστατεύει από κάθε ολέθριο δηλητήριο. Γι’ αυτή του την ιδιότητα άλλωστε, στα γεύματα οι αρχαίοι Έλληνες προσφέρανε τα σύκα στην αρχή και πάλι σαν τελειώσουν: τα σύκα αγκαλιάζουν τα φαγητά και εξουδετερώνουν τις βλαβερές επενέργειες.
Διόλου τυχαία, το σύκο μετρά 3.000 χρόνια ζωής, στο ανθρώπινο διαιτολόγιο. Στην αρχαία Ελλάδα αποδιδόταν, μάλιστα, τεράστια σημασία στον καρπό της συκιάς, όχι μόνον για διατροφικούς λόγους, αλλά και για εμπορικούς_ εξ ου και οι συκοφάντες, όσοι επιχειρούσαν να εξάγουν παρανόμως τα φρούτα...!!
Το σύκο είναι εδώ και τουλάχιστον 3000 χρόνια συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, το θεωρούσαν σε τέτοιο βαθμό αναπόσπαστο μέρος του διαιτολογίου, ώστε κάποιες φορές αντικαθιστούσε ακόμη και το ψωμί. Στην Αρχαία Ελλάδα, αποδιδόταν τέτοια σημασία στον καρπό της συκιάς, όχι μόνο για τη διατροφή αλλά και το εμπόριο, ώστε υπήρχαν αυστηρές διατάξεις που ρύθμιζαν την καλλιέργειά του. Για παράδειγμα, αυτόν τον οποίο συνελάμβαναν να επιχειρεί να εξάγει σύκα παρανόμως, τον κατήγγειλαν στις αρχές οι συκοφάντες. Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα σύκα και ως τροφή στους χοίρους και τις χήνες, ιδίως τις τελευταίες. Από τις χήνες που τάιζαν με σύκα γινόταν ένα είδος φουαγκρά.
Η ομορφιά ενός αφράτου και ώριμου σύκου είναι σήμα κατατεθέν του τέλους του ελληνικού καλοκαιριού. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο θεωρείτο «τροφή των πρωταθλητών” και όχι άδικα! Το σύκο δεν είναι μόνο θρεπτικό, αλλά έχει και ιδιαίτερο συμβολισμό. Γεμάτο με μικροσκοπικούς σπόρους κατέληξε να συμβολίζει τη γονιμότητα και την ευημερία, την ενότητα και τη γνώση.
Ο συκοφάντης και τα σύκα…
Ενώ είναι ολοφάνερο ότι ο συκοφάντης ως λέξη προέρχεται από το σύκο και το ρήμα φαίνω (φανερώνω), δεν έχει ακόμη βρεθεί πειστική εξήγηση για ποιο λόγο ονομάστηκαν έτσι όσοι κατηγορούν ψευδώς τους γύρω τους.
Απορία για την προέλευση της λέξης είχαν εκφράσει ήδη οι αρχαίοι και ο Ζηνόδωρος, γραμματικός του 2ου αιώνα π.Χ. ήταν ο πρώτος που βρέθηκε σε ετυμολογικό δίλημμα παραθέτοντας δυο εκδοχές, αν και φαίνεται να προτιμά την πρώτη.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή του Ζηνόδωρου, επειδή οι Αθηναίοι αγαπούσαν πολύ τα σύκα, υπήρχαν αρκετοί που πήγαιναν στους αγρούς και έβλεπαν αν ωρίμασαν τα σύκα· κι όποιος έφερνε πρώτος την είδηση ότι τα σύκα της χρονιάς είχαν ωριμάσει, αυτός ονομαζόταν αρχικά συκοσκόπος και αργότερα συκοφάντης· και από εκεί μεταφορικά απεκλήθη συκοφάντης όποιος έχωνε τη μύτη του στην ιδιωτική ζωή των άλλων, όπως πριν ανασκάλευε τα κλαδιά της συκιάς, για να δει αν ωρίμασε ο καρπός της.
Η δεύτερη εκδοχή του Ζηνόδωρου είναι η πιο διαδεδομένη. Κάποτε είχε πέσει λιμός στην Αθήνα, λέει ο Ζηνόδωρος, και ο δήμος ενέκρινε ψήφισμα που απαγόρευε την εξαγωγή σύκων. Όποιοι κατήγγελλαν άλλους ψευδώς ότι εξάγουν σύκα, ονομάστηκαν συκοφάντες.
Αν και στους πιο βόρειους λαούς, δεν είναι και τόσο... διάσημα, στη Μεσόγειο τα σύκα κάνουν θραύση και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, ενώ οι πραγματικοί λάτρεις τους, τα καταναλώνουν όλη τη χρονιά στην αποξηραμένη τους μορφή.
Λόγω της απαλής τους φλούδας, τον τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που οι ειδικοί υπόσχονται ότι μας προσφέρει η κατανάλωσή τους.
Έχει ιδιαίτερη υφή και γεύση, κυρίως όμως διαθέτει νοστιμιά και αποτελεί καλή πηγή ενέργειας. Το σύκο, φρούτο κατεξοχήν μεσογειακό, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Αυγούστου, αφήνοντας τους λάτρεις του σε προσμονή για την πλούσια σάρκα τους όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Προσθέστε τα σύκα στη διατροφή σας, στο πρωϊνό με τη μορφή μαρμελάδας, αλλά και στα άλλα γεύματα: μπορείτε κάλλιστα να τα βάλετε σε φρέσκιες σαλάτες. Ιδού μία εναλλακτική με ρόκα και χαλούμι.
Το όπλο μας ως το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο που μας συνοδεύει πάντα στα μπάνια μας και τις διακοπές μας, το σύκο, εκτός από γευστικό είναι και άκρως ωφέλιμο για την υγεία μας – όχι ότι χρειαζόμασταν επιπλέον λόγους για να το... καταβροχθίσουμε.
Η θρεπτική του αξία είναι αναμφισβήτητη καθώς περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο ενώ οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.
Η απόλαυση που προσφέρουν τα σύκα έχει και αυτή, το τίμημα της. Διαθέτουν περισσότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα, χαρίζοντας και θερμίδες - εκτός από ενέργεια - σε όποιον τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες : 79 θερμίδες ανα 100 γραμμάρια τα φρέσκα, και 249 θερμίδες ανα 100 γραμμάρια τα αποξηραμένα. Οι φυτικές ίνες τους φροντίζουν πάντως στο να απορροφώνται ομαλά τα σάκχαρα, παρέχοντας παράλληλα λύση σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
Θεραπευτικές ιδιότητες:
Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση
Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά – τουλάχιστον όχι τόσα όσα θα έπρεπε – ενώ την ίδια στιγμή ακολουθούν διατροφή υψηλή σε αλάτι και επεξεργασμένες τροφές που δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα καλίου. Μια τέτοια διατροφή, όμως, μπορεί να μας οδηγήσει εύκολα στο δρόμο της… υπέρτασης και στα παρελκόμενα αυτής. Τα σύκα έρχονται να σώσουν την κατάσταση, καθώς αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα
Λόγω της δράσης τους σαν ήπια καθαρτικά, τα σύκα μπορούν να δώσουν τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και θέλουν να δοκιμάσουν μια φυσική μέθοδο βοήθειας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση.
Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους
Τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες όσο περισσότερο συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε όσον αφορά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό αναπόφευκτα μας οδηγεί στο να μην πεινάμε σύντομα και να μην τσιμπολογάμε κάθε μισή ώρα ό,τι βρούμε στο ψυγείο.
Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.
Έρευνα 8 χρόνων που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.
Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του λαχταριστού αυτού φρούτου μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κατ’ επέκταση να αποτρέψει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.
Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση
Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων. Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα συκιάς; Βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμά τους στο πρωινό σας γεύμα.
Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών
Η πλούσια περιεκτικότητά τους στο μέταλλο που δυναμώνει τα οστά μας, το ασβέστιο, όπως και το κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού, καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση.
Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή
Όλοι ξέρουμε ότι τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό, αναστατώνοντας τις ορμόνες μας – με την καλή έννοια! Μάλιστα, από τα πιο παλιά χρόνια, τα σύκα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις που παρουσίαζαν σεξουαλική αδυναμία, γι’ αυτό αν δεν περνάτε και την καλύτερη σεξουαλική σας φάση, δοκιμάστε λίγα σύκα και απελευθερωθείτε.
Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο
Η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά πολύ στην περίπτωση που έχουμε ερεθισμένο λαιμό και αισθανόμαστε «πεσμένοι». Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.
Τα αποξηραμένα σύκα κάνουν καλό στην υγεία, στο βάρος σας και στη διάθεσή σας. Μαζί με τις σταφίδες είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές, ενώ η γεύση καραμέλας που έχουν τα σύκα, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα πολλά θρεπτικά στοιχεία τα κάνουν ακαταμάχητα.
Τα αποξηραμένα σύκα έχουν ποικίλες χρήσεις, ενώ αποτελούν το ιδανικό σνακ ενέργειας, όταν είστε εκτός σπιτιού όλη μέρα και δεν θέλετε να φάτε ακόμα μια τυρόπιτα.
Ποια είναι όμως η θρεπτική αξία των ξερών σύκων;
Προωθούν την αλκαλικότητα
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης αποξηραμένων σύκων είναι η προσφορά τους στη διατήρηση του αλκαλικού περιβάλλοντος στον οργανισμό και τη μείωση της οξύτητας σε αυτόν, που με τη σειρά της οδηγεί σε πλήθος φλεγμονών. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι κάποια αποξηραμένα φρούτα ενισχύουν την ανάπτυξη φλεγμονών στο σώμα, αλλά τα σύκα είναι η εξαίρεση σε αυτό. Η διατήρηση της αλκαλικότητας του σώματος είναι σημαντική καθώς προάγει την ενέργεια και τη γενική υγεία του οργανισμού.
Ωφελούν την ορμονική λειτουργία
Στοιχεία που βρίσκονται στα προϊόντα καθαρισμού, στο περιβάλλον και στα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται και δημιουργούν πρόβλημα στις ενδοκρινολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Τα ξερά σύκα είναι μια από τις λίγες τροφές που μάχονται αυτά τα βλαβερά στοιχεία και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία των ορμονών. Κάντε καθημερινή συνήθεια να τρώτε για πρωινό 3-4 ξερά σύκα μαζί με λίγη βρώμη ή κινόα και θα βοηθήσετε αποτελεσματικά στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σας.
Καθαρίζουν
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, απορροφούν το νερό, τα περιττά στοιχεία, τη χοληστερίνη και το τοξικό λίπος που βρίσκονται στον οργανισμό και βοηθούν στην αποβολή τους από αυτόν, ενισχύοντας ενεργά, τη λειτουργία του εντέρου.
Τα σύκα άλλωστε, είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ τα σπόρια τους είναι το πιο δυνατό τους όπλο, στον καθαρισμό του οργανισμού.
Έχουν ασβέστιο
Δεν το περιμένατε ότι τα ξερά σύκα έχουν ασβέστιο, αλλά έχουν και μάλιστα περισσότερο από το γάλα. Το ασβέστιο είναι απαιτούμενο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η υγεία των νυχιών, η δύναμη των οστών και η ηρεμιστική δράση στα νεύρα.
Χαμηλά ποσοστά φρουκτόζης
Η δυσπεψία της φρουκτόζης είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα σήμερα και κάνει πολύ κόσμο να μην μπορεί να φάει τα περισσότερα από τα φρούτα, ενώ η δυσκολία χώνεψης της φρουκτόζης οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αδυναμία του συκωτιού να διαχειριστεί μεγάλη ποσότητα αυτής, ανά φορά. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη των ξερών σύκων, τα κάνει καλή εναλλακτική όσων αντιμετωπίζουν τη σχετική μορφή δυσπεψίας.
Περιέχουν κάλιο
Όλα τα φρούτα είναι καλές πηγές του καλίου και τα σύκα είναι μια από τις καλύτερες. Το κάλιο κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων. Η έλλειψη καλίου συχνά οδηγεί σε μυικές κράμπες, πονοκεφάλους και αδιακαιολόγητη ένταση και άγχος. Μισή κούπα αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300 mg πολύτιμου καλίου.
Έχουν μαγνήσιο
Τα σύκα είναι επίσης πλούσια πηγή μαγνήσιου, το οποίο με τη σειρά του είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών. Το μαγνήσιο είναι απαιτούμενο για την αρτηριακή πίεση, το μεταβολισμό και τη διατήρηση της συγκέντρωσης και ηρεμίας του ατόμου. Μισή κούπα ξερά σύκα περιέχουν το 10% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης μαγνησίου.
Και σίδηρο
Τα σύκα, εκτός από τα πολύτιμα μαγνήσιο και κάλιο περιέχουν και σίδηρο. Μισή κούπα από αυτά, έχει το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης, ενώ μαζί με τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, είναι τα ξερά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό το στοιχείο.
Τρώτε κάθε πρωί μαζί με τα δημητριακά σας αποξηραμένο σύκο ή καλύτερα έχετε πάντα στην τσάντα σας για τις φορές που θα πεινάσετε, αλλά δεν θα έχετε την ευκαιρία να φάτε κάτι σωστό και δυναμωτικό.
Πολυβιταμινούχα και Αντιοξειδωτικά
Τα φρέσκα σύκα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία με τα 100 γραμ. να έχουν 79 θερμίδες (249 θερμίδες τα αποξηραμένα). Περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες και χρωστικά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και ευεξία του ατόμου.
Σε όποια μορφή και αν καταναλωθούν (φρέσκα ή αποξηραμένα) περιέχουν αρκετά καλά επίπεδα βιταμίνης Β, η οποία λειτουργεί ως αρωγός του ρυθμού μεταβολισμού του ατόμου. Ειδικότερα δε τα μαύρα σύκα, τα οποία είναι και πιο γλυκά, είναι πλούσια σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, όπως είναι λουτεΐνη, ταννίνες, καροτένια αλλά και το χλωρογενικό οξύ το οποίο ενισχύει τη «χρησιμοποίηση» του λίπους, έναντι των υδατανθράκων, για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης. Με άλλα λόγια συμβάλλει στην πραγματοποίηση περισσότερων καύσεων.
Αποτελούν αστείρευτη πηγή βιταμινών που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να ενισχύσει την άμυνά του ή ακόμα και να καταπολεμήσει συγκεκριμένες ασθένειες. Διαθέτουν σε αφθονία αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, Ε, και Κ συμβάλλοντας στον «περιορισμό» των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας στην ουσία από διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις. Στα συν περιλαμβάνεται και η πλούσια περιεκτικότητά τους σε κάλιο, που συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
Όταν αγοράζετε σύκα να έχετε υπόψη σας τα εξής:
Η φλούδα τους να είναι λεία, χωρίς μαυρισμένα σημεία, χωρίς να έχει ταλαιπωρηθεί ή χτυπηθεί. Να μην έχουν ανοίξει καθόλου. Το φρούτο πρέπει να είναι τρυφερό αλλά όχι υπερβολικά μαλακό.
Δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή και συντηρούνται λίγες μόνο ημέρες στο ψυγείο. Ο καλύτερος τρόπος να τα συντηρήσει κανείς είναι μέσα σε πλαστική σακούλα στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου. Μπορούμε επίσης να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, ολόκληρα ή κομμένα.
Έχουν λίγες θερμίδες
Τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παραμένουν χορταστικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό και δεν θα έχετε την παρόρμηση να φάτε περισσότερα από αυτά που όντως χρειάζεστε για να ικανοποιηθεί η πείνα σας. Κουβαλάτε πάντα μαζί σας μερικά ξηρά σύκα και θα το εκτιμήσετε και εσείς και η παρέα σας όταν θα θερίζει η πείνα και δεν θα υπάρχει ταβέρνα στον ορίζοντα.
Πώς μπορείτε να τα απολαύσετε;
- Αναμίξετε τα αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια.
- Προσθέστε τα στα σπιτικά σας κέικ και μάφιν στην αποξηραμένη τους μορφή ή ακόμη και στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού σας.
- Όταν είναι φρέσκα μπορείτε να τα δοκιμάσετε στη σαλάτα σας.
- Προσθέστε τα σε διάφορα επιδόρπια ή στη φρουτοσαλάτα σας.
- Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο με ζάχαρη και χυμό λεμονιού ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού σύκο.
Συμπέρασμα
Το σύκο, το φάρμακό σου!
Η ευεργετική επίδραση των σύκων είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη: αυξάνουν την ενεργητικότητα, έχουν τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, προστατεύουν το δέρμα, δρουν χωνευτικά και διουρητικά, ανακουφίζουν από άσθμα, βρογχικά, φαρυγγίτιδα και διαταραχές της εμμηνόπαυσης.
Χάρη στα σποράκια τους, συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η τρυπτοφάνη που περιέχουν κατευνάζει την αϋπνία, ενώ ανακουφίζει από την κούραση και τονώνει τη μνήμη.
Επιπλέον, η πηκτίνη που περιέχουν βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ τα ψημένα σύκα μπορούν να θεραπεύσουν φλεγμονές, όπως είναι τα αποστήματα.
Τέλος, τα σύκα θεωρούνται θησαυρός για το σύνολο της ευημερίας και ευτυχίας του ανθρώπου, ενώ είναι και ένα από τα ιδανικότερα αφροδισιακά.
Προσοχή! Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από τα υπέρβαρα άτομα, καθώς και από όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υψηλά τριγλυκερίδια ή μεταβολικό σύνδρομο. Τα σποράκια τους μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.
Τα σύκα αγαπούν την καρδιά μας!
Τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν πολύ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελεύθερων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.
Αλλεργίες στα γαλακτοκομικά; Φάτε σύκα!
Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο (το οποίο αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου μέσω της διούρησης) επάγουν την καλή οστική πυκνότητα και δύναμη, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης. Μεγάλο μέρος της μελέτης έχει επικεντρωθεί και στα πλεονεκτήματα για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του στήθους.
Προσοχή στην κατανάλωση
Βεβαίως, αν υπερβάλλετε, υπάρχει πιθανότητα διάρροιας ενώ σε περίπτωση προβλήματος με τους νεφρούς ή τη χοληδόχο κύστη, καλό είναι να μην τα εντάσσεται στο διαιτολόγιο σας.