Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα ως φάρμακο της αναπαραγωγής, αντιφλεγμονώδες, αντικαρκινικό, για τον διαβήτη, την χοληστερίνη, το Αλτσχάιμερ, την ακμή, τις πανάδες
Πρόκειται για ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό, προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη. Το μπαχαρικό, προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa, που ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεριδων (συγγενής δηλαδή και του τζίντζερ), και είναι ιθαγενές της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.. Είναι γνωστό και ως "κρόκος της Ινδίας", από το πορτοκαλοκιτρινο χρώμα του, που μοιάζει πολύ με αυτό του κρόκου; λόγω του χαμηλότερου κόστους του, πολλές φορές χρησιμοποιείται αντί για αυτόν, ενώ το χρησιμοποιούν επίσης και για να νοθεύουν τη σκόνη του κρόκου. Πιο σπάνια, μπορεί να το συναντήσετε και σαν τουμερικ, από την αγγλική του ονομασία, Turmeric ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή).
Είναι ένα φυτό ποώδες, πολυετές, φτάνει σε ύψος περίπου το 1 μέτρο και καλλιεργείται αποκλειστικά στις τοπικές περιοχές, όπου επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ 20 °C και 35 °C και πολλές βροχοπτώσεις. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, μακριά και λογχοειδή. Τα άνθη του είναι συγκεντρωμένα σε ένα μεγάλο τσαμπί που αποτελείται από πολλές "θήκες", που είναι πράσινες στη βάση τους και λευκές ή βιολετί στις άκρες. Μέσα από αυτές τις "θήκες" ξεπροβάλλουν τα άνθη που είναι μεγάλα και κιτρινωπά. Η ρίζα του είναι κυλινδρική και ρευματοειδής, διακλαδιζόμενη, χρώματος πορτοκαλοκιτρινου και με έντονο άρωμα. Τα ριζώματα, αφού καθαριστούν, βράζονται για πολλές ώρες, έπειτα ξηραίνονται στον ήλιο ή σε ειδικούς φούρνους και τέλος αλέθονται, οπότε και παίρνουμε μια πορτοκαλοκιτρινη σκόνη, που είναι το γνωστό μας μπαχαρικό. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Η κύρια χώρα παραγωγής του κουρκουμα είναι η Ινδία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η μεγαλύτερη παραγωγή σημειώνεται στο κρατίδιο Andhra Pradesh στην Κεντρο-Ανατολικη Ινδια. Παραδοσιακά, οι πόλεις Sangli, στο Maharashtra, και Erode, στο Tamil Nadu, θεωρούνται τα μεγαλυτέρα κέντρα παραγωγής και διακίνησης παγκοσμίως.
Διάφορα χημικά συστατικά έχουν απομονωθεί από αυτό το μπαχαρικό, όπως είναι οι πολυφαινόλες, τα διτερπένια, οι στερόλες και τα αλκαλοειδή. Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η κουκουμινη έχει γεύση "γήινη", πικρή, πικάντικη και είναι εξαιρετικά πτητική, ενώ το χρώμα της δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο. Ο κουρκουμας είναι ένα από τα βασικά φάρμακα της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής, της Αγιουβερδα, και χρησιμοποιείται για να γιατρεψει μια σειρα απο παθήσεις και συμπτώματα.
Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η κουρκουμινη μπορεί να έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιισχαιμικη, αντιφλεγμονώδη, κατά της αρθρίτιδας ακόμη και αντικαρκινική, επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
• Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
• Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
• Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.
• Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
• Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
• Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
• Βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και είναι φιλικό με το στομάχι.
• Είναι ευεργετικό σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
• Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους.
• Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού.
• Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων.
• Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές. Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
• Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
• Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
• Κατά της αναιμίας
• Κατά της διάρροιας
• Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής
Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Eξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
Η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές. Η μελέτη των ερευνητών, δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacognosy Magazine με τίτλο «Η κουρκουμίνη εξασθενεί τη νευροτοξική δράση του φθορίου: αποδείξεις in vivo», ενισχύει την υποψία ότι το φθόριο είναι πράγματι μια ουσία που βλάπτει τον εγκέφαλο αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχει ένα φυσικό μπαχαρικό που παρέχει προστασία από τις διάφορες επιπτώσεις στην υγεία που οφείλονται σ’ αυτό
Έκχυμα Κουρκουμά: Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Εξωτερική χρήση:
Ακμή: Αναμίξετε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.
Πανάδες: Η χρήση του, είναι μία από τις πολλές ιδανικές φυσικές θεραπείες των πανάδων. Η τακτική χρήση κρέμας που θα κάνουμε με κουρκούμα, χυμό λεμονιού και πολτοποιημένο αγγούρι βοηθάει στην θεραπεία των πανάδων.�Αναμειγνύουμε κουρκουμά με σησαμέλαιο - ή παίρνουμε ίσες ποσότητες από κουρκουμά και σουσάμι και με την βοήθεια του νερού (καλό θα είναι να είναι αποσταγμένο) κάνουμε μία παχύρρευστη κρέμα και την απλώνουμε στις πανάδες για είκοσι λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Το κάρυ: Δεν πρέπει ο Κουρκουμάς να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο, κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.
Χρήσεις στη μαγειρική:
Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητες του κουρκουμα, εκτός από την απλή χρήση του σαν μπαχαρικό, μπορούμε να εισάγουμε συστηματικά στην δίαιτα μας, μια ποσότητα έως ένα γεμάτο κουταλάκι του καφέ, την ημέρα. Μπορούμε να το προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος σε πολλά παρασκευάσματα, στις σάλτσες, στο γιαούρτι, αλλά και σε ροφήματα.
• Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε.
• Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά.
Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε, ότι όταν συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι ή το πράσινο τσάι, αυξάνεται η απορρόφηση του από τον οργανισμό. Επίσης, το ίδιο αποτέλεσμα φέρνει και ο συνδυασμός του με κάποια λιπαρή ουσία, πχ. ελαιόλαδο ή βούτυρο. Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά του έως 1000 φορές στον άνθρωπο.
Σε αυξημένες δέσεις παρουσιάζει μια σειρά απο παρενέργειες, γιαυτό πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ
Εκτός από την ιατρική του χρήση, ο κουρκούμας, χρησιμοποιείται και για το χρώμα του. Ως χρωστική σε υφάσματα δεν έχει μεγάλη επιτυχία, γιατι το χρώμα ξεθωριάζει στον ήλιο. Χρησιμοποιείται όμως ευρέως ως χρωστική στα τρόφιμα; μάλιστα, για μια σειρά από λόγους, έχει τον πρώτο κωδικό στα πρόσθετα τροφίμων, είναι το E100.
Κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής της γυναίκας, αλλά και μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να εκδηλωθούν διάφορες παθολογικές διαταραχές, που μπορεί να οφείλονται στον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, ορμονικές διαταραχές και άλλες επιδράσεις.
Οι συνηθέστερες από αυτές τις διαταραχές είναι η επώδυνη περίοδος, οι διαταραχές της περιόδου, η λευκόρροια, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, διάφοροι καρκίνοι της γυναίκαςκλπ.
Οι διαταραχές αυτές αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά ή χειρουργικά ή με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.
Επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά μπορεί να συνοδεύονται και από παρενέργειες, γίνονται προσπάθειες διεθνώς να χρησιμοποιούνται φυσικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να δράσουν θετικά στο πάσχον όργανο ή να αποκαταστήσουν μια απορρυθμισμένη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας, χωρίς να βλάπτουν άλλους ιστούς ή να προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Μια από αυτές τις φυσικές ουσίες που έχει ερευνηθεί εντατικά τα τελευταία 60 χρόνια είναι η κουρκουμίνη.
Η κουρκουμίνη, που αποτελεί το βασικό συστατικό της ξηρής σκόνης του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς [Curcuma longa, Κουρκούμη η μακρά], διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, καρκινοπροφυλακτικές, αντιμεταστατικές, ανοσοτροποποιητικές και άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες.
Κόνδυλοι του ριζώματος του φυτού Κουρκουμάς [Curcuma longa]
Ο κουρκουμάς εκτός από την κουρκουμίνη περιέχει επίσης διάφορα κουρκουμινοειδή και πτητικό αιθέριο έλαιο.
Όταν λέμε κουρκουμινοειδή εννοούμε την κουρκουμίνη, δημεθόξυκουρκουμίνη και δισδιμεθόξυκουρκουμίνη.
Στα κουρκουμινοειδή οφείλεται στο έντονο κιτρινοπορτοκαλί χρώμα του κουρκουμά, που αποτελεί βασικό συστατικό του γνωστού καρυκεύματος κάρυ.
Η κουρκουμίνη είναι το σημαντικότερο συστατικό από ιατρικής απόψεως, του κουρκουμά, ενώ το αιθέριο έλαιο ευθύνεται για τη χαρακτηριστική οσμή του.
Ο θεραπευτικός ρόλος της κουρκουμίνης στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος και η γονιμότητα της γυναίκας εξαρτώνται από τα οιστρογόνα (θηλυκές ορμόνες). Έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη ασκεί οιστρογονική δραστηριότητα, δηλαδή μιμείται τη δράση των οιστρογόνων.
Η κουρκουμίνη δρα ως ένα φυσικό ασθενές φυτοοιστρογόνο φυτικής προελέυσεως. Αυτή η δράση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θεραπευτικά στις αναπαραγωγικές διαταραχές της γυναίκας .
Ευεργετικές δράσεις της κουρκουμίνης κατά τη διάρκεια της εμμήνου περιόδου.
Η κουρκουμίνη είναι γνωστό ότι ελαττώνει την ένταση και τον πόνο, που μπορεί να αισθάνονται μερικές γυναίκες, όταν έχουν περίοδο.
Η κουρκουμίνη διαθέτει αντισπασμωδικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν τις
Σκόνη του ξηρού ριζώματος του Κουρκουμά [Curcuma longa]. To ζωηρό κιτρινοπορτοκαλί χρώμα της σκόνης του κουρκουμά οφείλεται στην κουρκουμίνη
επώδυνες κράμπες της περιόδου των γυναικών.
Βεβαίως υπάρχουν και φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Παρά τούτο η χρησιμοποίηση της κουρκουμίνης αποτελεί μια ασφαλή, χωρίς παρενέργειες φυσική επιλογή.
Οι έρευνες σε πειραματόζωα έχουν αποδείξει ότι η κουρκουμίνη ασκεί αντισπασμωδικό αποτέλεσμα στις συσπάσεις των λείων μυικών ινών της μήτρας, περιορίζοντας την ένταση και την συχνότητά τους.
Πολλές γυναίκες παραπονούνται για πόνους στη μέση ή πόνους σε ολόκληρο το σώμα, που σχετίζονται με την έμμηνο περίοδο.
Προκειμένου να ανακουφιστούν από τις επώδυνες ενοχλήσεις τους, οι γυναίκες καταφεύγουν στη χρήση των αναλγητικών, που τα αγοράζουν ακόμη και από τα περίπτερα.
Τα αναλγητικά ή παυσίπονα φάρμακα, όπως τα μη στερινοειδή αναλγητικά, όταν χρησιμοποιούνται χωρίς προστασία του στομάχου, από κάποιο γαστροπροστατευτικό φάρμακο, μπορεί να προκαλέσουν από γαστρίτιδα, έως τη γαστρορραγία, καθώς και άλλες παρενέργειες από τους νεφρούς.
Τα υποτιθέμενα αθωότερα αναλγητικά που περιέχουν παρακεταμόλη (Depon) μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη.
Η κουρκουμίνη ως φυσική ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία ανακουφίζει τον πόνο, με τους ίδιους μηχανισμούς με τους οποίους δρουν τα φάρμακα- αναλγητικά, χωρίς να προκαλεί όμως παρενέργειες.
Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μια ανισορροπία μεταξύ των θηλυκών ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος, κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Την κατάσταση αυτή την αντιμετωπίζουν οι γυναικολόγοι, χορηγώντας μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα με στόχο την ελάττωση της ροής του αίματος.
Η κουρκουμίνη δρα όπως τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δηλαδή αναστέλλει τη βιοσύνθεση των προσταγλανδινών και αυτό μπορεί να εξηγήσει την ανακούφηση που προκαλεί στις γυναίκες με επώδυνη περίοδο η κουρκουμίνη, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.
Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που διεγείρουν την παραγωγή μυικών συστολών της μήτρας και συμβάλουν στην πρόκληση πόνου και φλεγμονής.
Η κουρκουμίνη αποκαθιστά το φυσιολογικό σχήμα και την ομαλή λειτουργία της μήτρας.
Μερικοί υποστηρίζουν την άποψη ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών, που ευθύνονται για τις διαταραχές της εμμήνου περιόδου.
Η δράση της κουρκουμίνης στην εξομάλυνση της περιόδου.
Η κουρκουμίνη έχει και εμμηναγωγό ιδιότητα, δηλαδή διεγείρει την έμμηνο ροή, διότι αυξάνει τη ροή του αίματος στα αγγεία της γυναικείας πυέλου και της μήτρας. Γιαυτό χορηγείται και στην αμμηνόρροια (απουσία περιόδου) .
Η κουρκουμίνη καθαρίζει και μετακινεί το λιμνάζον αίμα, με επακόλουθο την εξομάλυνση της περιόδου.
Ένα άλλο ευεργετικό αποτέλεσμα της κουρκουμίνης προκύπτει από το γεγονός ότι δρα ως ήπιο, υποστηρικτικό διεγερτικό της μήτρας (μητροσυσταλτικό).
Τα μητροσυσταλτικά είναι φάρμακα που προκαλούν συστολές στη μήτρα ή αυξάνουν τη συχνότητα και την ένταση των συσπάσεων ή συστολών της.
Γιαυτό το λόγο οι έγκυες και οι μητέρες στη γαλουχία, ποτέ δεν χρησιμοποιούν κουρκουμίνη, χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν το ή τη γυναικολόγο τους.
Αντιμετώπιση της λευκόρροιας με κουρκουμίνη
Με τον όρο λευκόρροια χαρακτηρίζεται η παρουσία λευκωπού, ή κιτρινωπού απεκκρίματος του κόλπου της γυναίκας.
Το πρόβλημα της λευκόρροιας μπορεί να υφίσταται επί έτη, αφορά αρκετές γυναίκες και πιστεύεται ότι για την πρόκλησή της ευθύνονται ποικίλοι παράγοντες , όπως η ορμονική ανισορροπία.
Η κουρκουμίνη μπορεί να δράσει ευεργετικά κατά της λευκόρροιας. Μπορεί να βράσει μια γυναίκα επί 10 λεπτά, 10 γραμμάρια κουρκουμά με νερό, το αφήνει να κρυώσει και να κάνει κολπικές πλύσεις 3-4 φορές την ημέρα για 10 ή περισσότερες ημέρες. Πιστεύεται ότι αυτή η μέθοδος δίδει μακροχρόνια αποτελέσματα.
Αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με κουρκουμίνη
Ενδομητρίωση είναι μια νόσος κατά την οποία κύτταρα του ενδομητρίου (δηλαδή κύτταρα του βλεννογόνου που καλύπτει την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας) αναπτύσσονται σε ιστούς έξω από την κοιλότητα της μήτρας.
Η ενδομητρίωση αφορά περίπου το 15% του γυναικείου πληθυσμού της αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι αιτία στειρότητας της γυναίκας.
Η ακριβής αιτία της ενδομητρίωσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Πιστεύεται όμως ότι το οξειδωτικό στρες και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να παίξουν σημαντικούς ρόλους στην πρόκληση της νόσου.
Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από την ανισορροπία μεταξύ των προοξειδωτικών (ουσίες που προκαλούν οξειδωτικό στρες) και των αντιοξειδωτικών συστημάτων άμυνας του οργανισμού.
Τα προοξειδωτικά δημιουργούνται και δρουν μέσω ποικίλων βιοχημικών οδών του σώματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Επίσης, όταν τα προοξειδωτικά υπερπαράγονται μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να οδηγήσουν στην πρόκληση διαφόρων νόσων.
Η κουρκουμίνη αναφέρεται ότι ανακόπτει την ανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου, τροποποιώντας την έκκριση των οιστρογόνων.
Η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση , που μπορεί να αξιοποιηθεί κατά της στειρότητας, που οφείλεται στο οξειδωτικό στρες που μπορεί να υπάρχει στο ενδομήτριο.
Κουρκουμίνη και ινομυώματα της μήτρας
Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονται στα τοιχώματα της μήτρας. Μία στις 5 γυναίκες εμφανίζει ινομυώματα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας.
Το 20-80% των γυναικών εκδηλώνει ινομυώματα στην ηλικία των 50 ετών. Η συνήθης θεραπεία των ινομυωμάτων είναι η ορμονική και η χειρουργική ή με την εφαρμογή χειρουργικών υπερήχων.
Tα ινομυώματα της μήτρας είναι πρόβλημα για τις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας , διότι μπορεί να δημιουργήσουν πολλαπλές αιμορραγίες και πόνους, με επακόλουθο να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής των γυναικών.
Έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ανακόψει την αύξηση των κυττάρων που συνιστούν τα ινομυώματα της μήτρας και να προλάβει τον πολλαπλασιασμό τους. Αυτό το θεραπευτικό αποτέλεσμα αποδίδεται στην αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης.
Δράση της κουρκουμίνης κατά του συνδρόμου τοξικού shock
Το σύνδρομο τοξικού σοκ [Toxic shock syndrome] είναι μια κατάσταση, που οφείλεται σε τοξίνες βακτηριδίων, η οποία αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στο μοιραίο μια γυναίκα με περίοδο. Επιρρεπείς σ΄αυτό το σύνδρομο είναι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν υπεραπορροφητικά κολπικά ταμπόνς ή αφήνουν για μακρό χρονικό διάστημα κάποιον ταμπόν στον κόλπο τους.
Σύνδρομο τοξικού σοκ μπορεί επίσης να προκληθεί σε άτομα με εκτεταμένα εγκαύματα, δερματικές λοιμώξεις και μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Το 1/3 των περιπτώσεων συνδρόμου τοξικού σοκ αφορά γυναίκες κάτω των 19 ετών. Στην κλινική εικόνα του συνδρόμου τοξικού σοκ περιλαμβάνεται συνήθως ο υψηλός πυρετός , ο έμετος, εξάνθημα, υπόταση κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Σε μια μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα (κουνέλια) στη Μινεζότα των ΗΠΑ ερευνήθηκε η δράση της κουρκουμίνης στο σύνδρομο του τοξικού σοκ. Βρέθηκε ότι η κουρκουμίνη δεν ήταν τοξική για τα κύτταρα του βλεννογόνου του κόλπου και ότι ανέκοπτε τη λοίμωξη και περιόριζε τη φλεγμονή εξ αιτίας της.
Αυτά τα αποτελέσματα οφείλονταν στην αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης. Η κουρκουμίνη περιόρισε το σύνδρομο του τοξικού σοκ και το θανατηφόρο αποτέλεσμά του στα κουνέλια κατά 60%.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δηλώνουν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς χορηγούμενη τοπικά στον κόλπο.
Μέχρι σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει κάποια ενδοκολπική αλοιφή ή υπόθετο κουρκουμίνης γι΄αυτό το σκοπό, διότι απαιτείται να γίνουν πρώτα κλινικές μελέτες σε γυναίκες με το σύνδρομο.
Προς το παρόν μπορεί να χορηγηθεί κουρκουμίνη από το στόμα προληπτικά ή συμπληρωματικά με όλες τις επείγουσες φαρμακευτικές παρεμβάσεις του γυναικολόγου.
Γυναικείοι καρκίνοι και κουρκουμίνη
Η αποδεδειγμένη αντικαρκινική, καρκινοπροφυλακτική και αντιμεταστατική δράση της κουρκουμίνης έχει επιδειχτεί σε καλλιέργειες διαφόρων τύπων κυττάρων και σε πειραματόζωα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.
Οι έρευνες απέδειξαν ότι τα κουρκουμινοειδή, που είναι τα συστατικά του κουρκουμά μπορούν να προλάβουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και προλαβαίνουν τη δημιουργία οστικών μεταστάσεων αναστέλλοντας στα καρκινικά κύτταρα του μαστού την έκκριση βιοχημικών παραγόντων που είναι απαραίτητοι για την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα όργανα.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι γυναίκες των Ινδιών επιδεικνύουν τη μικρότερη συχνότητα καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τους γυναικείους πληθυσμούς άλλων χωρών.
Ο πληθυσμός των Ινδιών καταναλίσκει καθημερινά τις μεγαλύτερες ποσότητες κουρκουμά σε σύγκριση με τους λοιπούς πληθυσμούς της γης, ενώ οι Ινδίες είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή κουρκουμά παγκοσμίως.
Η κουρκουμίνη υπεισέρχεται σε διάφορους μοριακούς μηχανισμούς, που συμμετέχουν στον κύκλο ζωής των κυττάρων, στην αγγειογένεση και τη δημιουργία μεταστάσεων.
Επίσης έχει επιδειχτεί η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης, όταν χορηγείται συμπληρωματικά σε συνδυασμό με τα συμβατικά χημειοθεραπευτικά αντικαρκινικά φάρμακα.
Οι κουρκουμίνη και οι διάφορες μορφές της, δρώντας με πολυλειτουργικούς μηχανισμούς έχουν επιδείξει ότι αναστέλλουν την αύξηση καρκινικών κυττάρων σε καλλιέργειες.
Επίσης, η κουρκουμίνη δρα και κατά του πρωτοπαθούς επιθηλιακού καρκίνου της ωοθήκης, που είναι ανθεκτικός στην χορήγηση πλατίνας και σε μοντέλα καρκινικών κυττάρων/ξενομοσχευμάτων που επιδεικνύουν πολλαπλή φαρμακευτική αντίσταση.
Η ταυτόχρονη χορήγηση κουρκουμίνης με τα χημειοθεραπευτικά πλατίνη-ταξάνη επιδεικνύει συνεργικό αποτέλεσμα, ευαισθητοποιεί τα ανθεκτικά κύτταρα προς τα φάρμακα και ελαττώνει την αποτελεσματική βιολογική τους δόση.
Από τις αποδείξεις που έχουν συσσωρευτεί μέχρι τώρα, η ασφάλεια της κουρκουμίνης και η απουσία παρενεργειών της, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια επωφελής των στρατηγικών που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου της ωοθήκης και ιδιαιτέρως κατά του πρωτοπαθούς επιθηλιακού υποτροπιάζοντος καρκίνου της ωοθήκης που είναι ανθεκτικός στην πλατίνα ή την ανθεκτική νόσο σε πολλαπλά αντικαρκινικά φάρμακα.
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σχετίζεται με λοίμωξη με τον υψηλού κινδύνου ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων [Human papilloma viruses (HPVs)], που κωδικοποιεί τις ογκοπρωτεϊνες E6 και E7.
Η οιστραδιόλη θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου και έχει αποδειχτεί ότι παίζει συνεργικό ρόλο με τις ιικές ογκοπρωτείνες.
Η κουρκουμίνη τροποποιεί τους μοριακούς μηχανισμούς που δημιουργούνται στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σχετίζονται με τον HPV.
Αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας αποτελεσματικός χημειοπροφυλακτικός και θεραπευτικός παράγοντας για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η κουρκουμίνη ανακόπτει τον πολλαπλασιασμό και την απόπτωση των κυττάρων του ανθρώπινου καρκινώματος του ενδομητρίου ελαττώνοντας την έκφραση των ανδρογονικών υποδοχέων μέσω της σηματοδοτικής οδού Wnt.
Κάψουλες κουρκουμίνης και κρέμα κουρκουμίνης μαζί με διάφορα άλλα βότανα, χορηγούμενα ενδοκολπικά, επί 30 ημέρες (όχι τις ημέρες της περιόδου) βρέθηκε ότι καθαρίζουν τον ιό HPV σε ποσοστά 87.7% και 81.3% αντιστοίχως, χωρίς σοβαρές παρενέργειες (ήπιος έως μέτριος κολπικός ερεθισμός, κνησμός).
Αντισυλληπτική δράση της κουρκουμίνης.
Η κουρκουμίνη όταν εφαρμόζεται ενδοκολπικά επιδεικνύει αντισυλληπτικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι αναστρέψιμο.
Η κουρκουμίνη μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του σπέρματος και την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων. Μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό φυσικό μη στεροειδές αντισυλληπτικό προϊόν κατά των κολπικών λοιμώξεων με αντισυλληπτική και σπερματοκτόνο δράση.
Η κουρκουμίνη έχει επιδείξει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, όπου χορηγήθηκε θεραπευτικά αλλά μέχρι τώρα ο φαρμακευτικός της ρόλος ήταν περιορισμένος εξαιτίας της πτωχής απορροφητικότητας και βιοδιαθεσιμότητας που επιδεικνύει στους ανθρώπους, όταν παίρνεται από το στόμα. Αυτό οφείλεται στην πτωχή υδατοδιαλυτότητά της, τη γρήγορη απομάκρυνσή της από τον οργανισμό, την ανεπάρκεια των συγκεντρώσεων της ελεύθερης κουρκουμίνης στους ιστούς και τη διάσπασή της σε αλκαλικό περιβάλλον.
Προειδοποιήσεις για τη χρήση της κουρκουμίνης και του κουρκουμά
Τα ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα της κουρκουμίνης είναι πολυάριθμα. Παρά τούτο θα πρέπει πάντοτε ο γιατρός που χορηγεί κουρκουμίνη ή σκόνη κουρκουμά, αλλά και ο ασθενής που τα εφοδιάζεται μόνος του να έχει υπόψη του, ότι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη μπορεί σπανίως να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης αντιδράσεις μπορεί να εκδηλώσει κάποιο άτομο που πήρε υπερβολικά μεγάλη δόση.
Στις παρακάτω καταστάσεις η κουρκουμίνη και ο κουρκουμάς πρέπει να χορηγούνται προσεκτικά.
• Εγκυμοσύνη και γαλουχία.
• Ο διαβήτης στην περίπτωση που ο πάσχων παίρνει αντιπηκτικά.
• Μερικές μέρες πριν από μια χειρουργική επέμβαση πρέπει να διακόπτεται η λήψη κουρκουμίνης ή κουρκουμά.
• Σε περίπτωση χολολιθίασης ή απόφραξης των χοληφόρων οδών δεν χορηγείται κουρκουμίνη ή κουρκουμάς.
• Γαστρεντερικές διαταραχές
• Σε περίπτωση λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων ή φαρμάκων για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου (αναστολείς ιόντων πρωτονίων) αποφεύγεται η χρήση κουρκουμίνης.
Οι δυσκολίες της θεραπευτικής εφαρμογής της κουρκουμίνης στους ανθρώπους. εξ αιτίας της πτωχής απορροφητικότητάς της από το έντερο, φαίνεται ότι σήμερα έχουν ξεπεραστεί με τη δημιουργία διαφόρων μορφών κουρκουμίνης υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια....!!!